|
Beczki do nare-zushi |
Sushi Konstancin blog:
Na pewno nie wszyscy wiedzą, że
sushi nie powstało w Japonii lecz w południowo wschodniej części Azji w IV w. p.n.e.. Dopiero na początku
II w. n.e. przybyło do Chin. Pierwsze sushi diametralnie różniło się od dania, które znamy obecnie. Jako, że w wielu krajach południowej Azji prym wiodło rybołówstwo, a klimat był bardzo gorący, największym problemem było przechowywanie ryb. Wiadomo, że ryby szybko tracą świeżość, więc potrzebna była jakaś metoda konserwacji.
|
nare-zushi |
|
nare-zushi |
Do beczki wkładano na przemian porcję parowanego ryżu i porcję surowych,
oczyszczonych ryb, zalewano słoną wodą i następnie przykrywano ją
ciężkim głazem, po kilku tygodniach zmieniano nakrycie na lżejsze.
Fermentująca ryba wchodziła w reakcję z ryżem, który wytwarzał kwas mleczny
będący marynatą. Po upływie od kilku miesięcy do nawet dwóch lat danie uznawano za gotowe do
jedzenia , jedzono tylko rybę, ryż zaś usuwano, gdyż jego zapach był odrzucający. Taka forma sushi nazwana została
nare-zushi i rozpowszechniła się w wielu azjatyckich krajach. Do Japonii
nare-zushi przybyło w
XVII w
. n.e.
Wraz z rozwojem handlu w Japonii, sushi stawało się coraz
popularniejsze. Jednak długi czas jego przygotowania stawał się coraz
większym problemem, starano się więc znaleźć sposoby na skrócenie czasu
fermentacji.W ciągu następnych kilkuset lat sushi powoli ewoluowało wraz ze
zmieniającą się kulturą i kuchnią Japonii. Pojawiło się
nama-nare,
danie składające się z częściowo sfermentowanej ryby, jedzone wraz z
ryżem, czas jego przygotowania znacznie się skrócił.
|
Najstarsza ilustracja Hanaya Yohei zushi 1877r. |
|
Portret Hanaya Yohei |
W okresie Edo, gdy znany był już ocet ryżowy, zaczęto pomijać proces
fermentacji. Prekursorem robienia sushi, które jemy w obecnych czasach
był
Hanaya Yohei. W 1824 w mieście Edo (dzisiejsze Tokyo) zaczął
układać kawałki świeżej ryby na ręcznie uformowanym bloczku
ryżu. Ryż, po ugotowaniu, mieszany był z octem, co miało imitować smak i
zapach charakterystyczny dla
nare-zushi. Tak powstało pierwsze
nigiri-zushi, a czas jego przygotowania skrócił się do
kilku sekund. Ta forma sushi stała się popularnym fast foodem, różniła
się jednak znacznie od postaci w jakiej znamy je dzisiaj. Oryginalnie
była podawana jako jeden duży kawałek, lecz klienci preferowali mniejsze
kawałki i prosili o przecięcie jej na pół.
Dlatego też w późniejszym
okresie przygotowywane były dwa mniejsze kawałki i tak zostało do dziś.
|
Yehei-zushi 1883r. |
Wówczas również wykształciły się dwa dominujące style przyrządzania
sushi:
styl Kansai, którego nazwa wywodzi się od
nazwy geograficznego
regionu Japonii ze stolicą w Osace i
styl Edo (Tokio).
Kolejna zmiana nastąpiła w latach 50
XIX wieku. Odkryto wtedy, że do sushi doskonale pasują wodorosty nori.
Oprócz walorów smakowych, nori umożliwiło kształtowanie sushi na wiele
nowych sposobów. Dzięki temu powstały takie rodzaje sushi jak: maki-sushi,temaki-sushi czy uramaki-sushi.
|
Początki sushi w Tokyo. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz