niedziela, 12 lutego 2012

Archipelag sushi. Część 1.

Prefektury w Japonii i podział na regiony.


Sushi Konstancin Blog:



Terytorium Japonii podzielone jest na prefektury. Każdy z tych regionów Japonii ma swoje własne przepisy na sushi i korzysta z lokalnych składników oraz lokalnych metod przygotowania. Dzisiaj przedstawiamy podział Japonii na regiony oraz lokalne specjały sushi, z których one słyną.



  Kani-Zushi

Hako-Zushi - sushi box z prefektury Hokkaido (12).

Do drewnianego pudełka wciśnięty jest ryż sushi, na którym umieszczane jest mięso kraba. Wyspa  Hokkaido słynie z wyławiania krabów, które są świeże, smaczne i stosunkowo tanie w tej prefekturze. Główne rodzaje krabów wyławianych w Hokkaido to: krab hanasaki, krab włochaty, krab śnieżny i krab królewski. 


 

Hatahata-Zushi

Nare-Zushi -sushi fermentowane z prefektury Akita (2).

  Hatahata tzw. sandfish jest specjalnością w  prefekturze Akita, podawane jako nare-zushi
z ryżem i marynowanymi warzywami .




 

 

 

Sasamaki kenuki-Zushi

Nigiri-Zushi  -ręcznie formowane sushi z prefektury Tokyo (41).

Gotowane krewetki, omlet i inne składniki są umieszczone na ryżu sushi, który jest obficie doprawione octem i solą. Każde z osobna jest owinięte w liść bambusa, aby zapobiec rozwojowi bakterii.




 




Inari-Zushi

Maki-Zushi -rolowane sushi z prefektury Tokyo (41).

Smażone w głębokim tłuszczu cienkie plastry tofu są duszone w słodko-słonym bulionie, a następnie nacinane, W ten sposób tworzy się tzw. sakiewka, do której wkładany jest ryż sushi. Słodkie i pyszne sakiewki z tofu  oraz octowy smak ryżu  bardzo do siebie pasują. Gratka dla wszystkich grup wiekowych w Japonii.





  Masu-Zushi

Hako-Zushi -sushi box z prefektury Toyama (43).

Liście bambusa, które pomagają zapobiegać rozwojowi bakterii, są ułożone na dnie w okrągłym pojemniku drewnianym. Warstwa ryżu sushi jest wciśnięta na liściach w pojemnik, a następnie filety z pstrąga są umieszczone na górze. Popularny jako lunch sprzedawany podczas podróży pociągiem.


 






Kabura-Zushi

Nare-Zushi -fermentowane sushi z prefektury Ishikawa (15).

Kawałki Serioli - Hamachi umieszczone są pomiędzy okrągłymi plasterkami białej rzepy marynowane przez proces fermentacji, smak kwasu mlekowego.

 



Funa-Zushi

Nare-Zushi -fermentowana sushi z prefektury Shiga (36).

Karaś jest poddawany fermentacji ryżu i soli przez długi czas, a następnie cienko krojomy. Ta odmiana ma najdłuższą historię ze wszystkich japońskich sushi. Ponieważ składniki są fermentowane, uwalnia silny aromat.





Mushi-Zushi

Chirashi-Zushi -składniki ułożone na  ryżu sushi z prefektury Kyoto (22).

Na ryżu sushi są ułożone kawałki grillowanej drapieżnej ryby Kongery i warzyw, które były duszone w bulionie doprawionym cukrem i sosem sojowym. Posypane cienkimi nitkami omletu, parzone, podawane na ciepło.






 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz