|
Prefektury w Japonii i podział na regiony. |
|
Sushi Konstancin Blog:
Terytorium
Japonii podzielone jest na
prefektury. Każdy z tych regionów Japonii ma swoje własne przepisy na
sushi i korzysta z lokalnych składników oraz lokalnych metod przygotowania. Dzisiaj przedstawiamy podział
Japonii na regiony oraz lokalne specjały
sushi, z których one słyną.
Kani-Zushi
Hako-Zushi - sushi box z prefektury Hokkaido (12).
Do drewnianego pudełka wciśnięty jest ryż sushi, na którym umieszczane jest mięso kraba. Wyspa Hokkaido słynie z wyławiania krabów, które są świeże, smaczne i stosunkowo tanie w tej prefekturze. Główne rodzaje krabów wyławianych w Hokkaido to: krab hanasaki, krab włochaty, krab śnieżny i krab królewski.
Hatahata-Zushi
Nare-Zushi -sushi fermentowane z prefektury Akita (2).
Hatahata tzw. sandfish jest specjalnością w prefekturze Akita, podawane jako nare-zushi
z ryżem i marynowanymi warzywami .
Sasamaki kenuki-Zushi
Nigiri-Zushi -ręcznie formowane sushi z prefektury Tokyo (41).
Gotowane krewetki, omlet i inne składniki są umieszczone na ryżu sushi, który jest obficie doprawione octem i solą. Każde z osobna jest owinięte w liść bambusa, aby zapobiec rozwojowi bakterii.
Inari-Zushi
Maki-Zushi -rolowane sushi z prefektury Tokyo (41).
Smażone w głębokim tłuszczu cienkie plastry tofu są duszone w słodko-słonym bulionie, a następnie nacinane, W ten sposób tworzy się tzw. sakiewka, do której wkładany jest ryż sushi. Słodkie i pyszne sakiewki z tofu oraz octowy smak ryżu bardzo do siebie pasują. Gratka dla wszystkich grup wiekowych w Japonii.
Masu-Zushi
Hako-Zushi -sushi box z prefektury Toyama (43).
Liście bambusa, które pomagają zapobiegać rozwojowi bakterii, są ułożone na dnie w okrągłym pojemniku drewnianym. Warstwa ryżu sushi jest wciśnięta na liściach w pojemnik, a następnie filety z pstrąga są umieszczone na górze. Popularny jako lunch sprzedawany podczas podróży pociągiem.
Kabura-Zushi
Nare-Zushi -fermentowane sushi z prefektury Ishikawa (15).
Kawałki Serioli - Hamachi umieszczone są pomiędzy okrągłymi plasterkami białej rzepy marynowane przez proces fermentacji, smak kwasu mlekowego.
Funa-Zushi
Nare-Zushi -fermentowana sushi z prefektury Shiga (36).
Karaś jest poddawany fermentacji ryżu i soli przez długi czas, a następnie cienko krojomy. Ta odmiana ma najdłuższą historię ze wszystkich japońskich sushi. Ponieważ składniki są fermentowane, uwalnia silny aromat.
Mushi-Zushi
Chirashi-Zushi -składniki ułożone na ryżu sushi z prefektury Kyoto (22).
Na ryżu sushi są ułożone kawałki grillowanej drapieżnej ryby Kongery i warzyw, które były duszone w bulionie doprawionym cukrem i
sosem sojowym. Posypane cienkimi nitkami omletu, parzone, podawane na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz