Filet z makreli marynowany jest w occie ryżowym jest umieszczany na ryżu sushi i posypany wodorostami kombu. Całość jest rolowana i mocno ściśnięta liściem bambusa. Przed jedzeniem kombu i liść bambusa jest usuwany. Jest przysmakiem na festiwalu Gion, jednego ztrzechnajważniejszych japońskich festiwali.
Kakinoha-zushi
Nigiri-zushi -ręcznie formowane sushi z prefektury Nara (28).
Plastrymakrelilub łososiasą umieszczonena małychkulkachryżusushi, owinięte w liście zdrzewaPersimmony,i tak ściśnięte są przez całą noc. Przed jedzeniem liście są usuwane.
Futomaki-zushi
Maki-zushi -rolowane sushi z prefektury Osaka (33).
Ryżsushijest rozłożonyna płatkuwodorostównori.Następnie,gotowanatykwa kampyo,omlet tamagoi inne składnikisą umieszczonena ryżuiwszystko jest zrolowane.Istniejezwyczajjedzeniarolki,bez cięciana plasterki,3 lutego, w pierwszy dzieńwiosny,w nadziei, żeto przyniesieszczęście.
Osaka-zushi
Hako-zushi -sushi box z prefektury Osaka (33).
Gotowaneskładnikii ryżsushiukładane sąw warstwachw formie, a następnieściskane.Później wszystkojest wyjmowanez formy i krojone w równe kwadratowekawałki. Ulubiony rodzaj sushiwśród kupcówwOsace.
Bara-zushi
Chirashi-zushi -składniki ułożone na ryżu sushi z prefektury Okayama (31).
Kawałkiwarzywgotowana wsłodkimbulioniesą mieszane naryżusushi, a następnieobfiteilościowoców morzaumieszczone sąna górze.Wystawnyposiłekczasami nazywanyMatsuri-Zushi("sushifestiwal").
Boze no sugata-zushi
Sugata-zushi -oczyszczone ryby serwowane w całości ułożone na ryżu sushi z prefektury Tokushima (40).
Oczuszczona ryba marynowna jest w soku z cytryny Yuzu i ułożona na ryżu sushi. WielkaucztapodczasjesiennychfestiwaliwTokushima.
Sake-zushi
Nare-zushi -fermentowane sushi z prefektury Kagoshima (18).
Zgodne z tradycją słodka sake produkowana w Kagoshima była mieszana z ryżem, który później przechodził proces fermentacji i był używany do sushi. W obecnych czasach pomija się proces fermentacji, a sake dodaje się tylko dla zapachu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz