poniedziałek, 20 lutego 2012

Archipelag sushi. Część 2.

Prefektury w Japonii i podział na regiony.

Sushi Konstancin Blog:



Saba-zushi 

Bo-zushi -"sushi biegun" z prefektury Kyoto (22).

Filet z makreli marynowany jest w occie ryżowym jest umieszczany na ryżu sushi i posypany wodorostami kombu. Całość jest rolowana i mocno ściśnięta liściem    bambusa. Przed jedzeniem kombu i liść bambusa jest usuwany. Jest przysmakiem na festiwalu Gion, jednego z trzech najważniejszych japońskich festiwali.

 

 

Kakinoha-zushi

Nigiri-zushi -ręcznie formowane sushi z prefektury Nara (28).

Plastry makreli lub łososia są umieszczone na małych kulkach ryżu sushi, owinięte w  liście z drzewa Persimmony, i tak ściśnięte są przez całą noc. Przed jedzeniem liście są usuwane. 

 

 


Futomaki-zushi

Maki-zushi -rolowane sushi z prefektury Osaka (33).

Ryż sushi jest rozłożony na płatku wodorostów nori. Następnie, gotowana tykwa kampyo , omlet tamago i inne składniki są umieszczone na ryżu i  wszystko jest zrolowane. Istnieje zwyczaj jedzenia rolki, bez cięcia na plasterki, 3 lutego, w pierwszy dzień wiosny, w nadziei, że to przyniesie szczęście.

 

 

Osaka-zushi

Hako-zushi -sushi box z prefektury Osaka (33).

Gotowane składniki i ryż sushi układane są w warstwach w formie, a następnie ściskane. Później wszystko jest wyjmowane z formy i krojone w równe kwadratowe kawałki. Ulubiony rodzaj sushi wśród kupców w Osace.

 

 

 

 

Bara-zushi

Chirashi-zushi -składniki ułożone na  ryżu sushi z prefektury Okayama (31).

Kawałki warzyw gotowana w słodkim bulionie są mieszane na ryżu sushi, a następnie obfite ilości owoców morza umieszczone są na górze.Wystawny posiłek czasami nazywany Matsuri-Zushi ("sushi festiwal").

 

 

 

Boze no sugata-zushi

Sugata-zushi -oczyszczone ryby serwowane w całości ułożone na ryżu sushi z prefektury Tokushima (40).

Oczuszczona ryba marynowna jest w soku z cytryny Yuzu i ułożona na ryżu sushi. Wielka uczta podczas jesiennych festiwali w Tokushima.

 

 

 

 

Sake-zushi

Nare-zushi -fermentowane sushi z prefektury Kagoshima (18).

Zgodne z tradycją słodka sake produkowana w Kagoshima była mieszana z ryżem, który później przechodził proces fermentacji i był używany do sushi. W obecnych czasach pomija się proces fermentacji, a sake dodaje się tylko dla zapachu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz